Welke houtsoort gebruik je voor de bouw van een overkapping, schutting, blokhut, tuinschuur, tuinhek, poort, beschoeiing of pergola? “Van Gameren Tuinen” zet enkele tips voor u op een rij.
Onderscheid in houtsoorten
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee houtsoorten namelijk:
Loofhout is afkomstig van loofbomen. Loofhout wordt ook wel hardhout genoemd. Dit zegt niets over de structuur en de hardheid van de houtsoort. Er zijn namelijk ook loofbomen die zachthout leveren. Denkt je maar eens aan de linde, de populier en de wilg.
Naaldhout komt van de naaldboom. De naalden die aan de takken groeien zijn de ‘bladeren’. Vanuit naaldhout worden zachtere houtsoorten geproduceerd zoals vurenhout (afkomstig van de fijnspar) en grenenhout (afkomstig van de grove den).
Tuinhout geeft onbewerkt een natuurlijke uitstraling aan de tuin.
Het werkt sfeer verhogend en heeft een warme uitstraling.
Maar welke houtsoorten zijn nu geschikt voor welke tuinmaterialen?
De keuze is enorm en vaak zijn er ook grote prijsverschillen tussen de verschillende soorten hout.
Stel je laat een vlonder in de tuin aanleggen. De waterhuishouding in de bodem is nat. Wanneer je kiest voor een zachte houtsoort dan kan ik garanderen dat je er niet lang van kunt genieten.
Gooi eens een stuk geïmpregneerd hout of een stuk hardhout in de kachel.
Welke denk je dat eerder opgebrand is?
Met deze informatie kunt u ook kijken naar het hout wat je in de tuin wilt gebruiken. Vaak is extra betalen voor hout ook betalen voor kwaliteit.
Dit loont zich op de lange termijn vrijwel altijd.
Bij het tuinontwerp is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de tuin. Is uw tuin ten opzichte van de zon gericht op het noorden, zuiden, oosten of westen?
Het bepalen van de grondsoort in de tuin is essentieel voor jouw verdere plan van aanpak als het gaat om tuinaanleg en tuinonderhoud. “Van Gameren Tuinen” helpt u op weg.